Allt eftersom tekniken tar större och större plats i vårt samhälle så behövs det också fler personer som klarar av att fortsätta utveckla, men också personer som kan underhålla den teknik vi har. EU-kommissionen har tagit en titt på just detta och detta och har uppskattat att det kommer saknas runt en miljon programmerare i Europa år 2020. Det finns alltså goda chanser att hitta ett bra jobb för dig som har planer på att bli programmerare. Men hur går man tillväga för att bli en programmerare och hur är det att jobba i den branschen?

Utbildning

Precis som i de flesta andra branscher så vill arbetsgivare att man ska ha någon form av eftergymnasial utbildning, det kan vara från ett universitet eller en yrkeshögskola. Många gånger så finns det möjlighet att redan på gymnasiet börja studera programmering så att man har en grund att stå på när man vidareutbildar sig efter gymnasiet. Så vet man redan då att man funderar på en karriär som programmerare så kan det vara en bra idé. Har man studerat något helt annat på gymnasiet så är det fortfarande inget större bekymmer, det finns yrkeshögskolor där du både får studera och ha praktik för att förbereda dig inför arbetslivet.

Att jobba som programmerare

Som vi tidigare nämnt så kommer arbetet till stor del att handla om problemlösning. Det som är bra med att vara just programmerare är att du har möjlighet att inrikta dig. Du kan som sagt jobba med allt från datorspel till exempelvis styrsystem för stora maskin som ska användas inom industrin. Beroende på vilken arbetsplats du valt så kan arbetsflödet se lite olika ut. Vissa gånger så kan du få instruktioner att följa från någon annan, ibland så kan du ha direktkontakt med kunden och själv vara med och diskutera hur upplägget kommer att se ut. En fördel med denna branschen är att du kan jobba var som helst, så länge det finns en internetuppkoppling så kan du arbeta på dina projekt.