Om du har nedsatt hörsel, så kan du behöva hjälp. Din nedsatta hörsel kan vara medfödd eller så kan det ha kommit senare i livet. En hörselnedsättning händer oftast inte över en natt utan den kommer gradvis. Detta kan bidra till att du själv inte märker av att du har drabbats av en nedsättning, men andra i din omgivning gör.

Olika typer av hjälpmedel vid hörselnedsättning

Det finns som sagt ett antal hjälpmedel som du han behöva, beroende på hur stor eller liten nedsättningen är. Om du har en bestående hörselnedsättning kan du behöva en eller två hörapparater som hjälper dig. Det finns också tekniska hjälpmedel för vardaglig användning. Din telefon kan vibrera när du får samtal eller meddelanden och den kan även ställas in på extra högt ljud.

Om du har en större hörselnedsättning så kan teckenspråk hjälpa dig. Det är ett sätt att förstå vad andra säger, utan att själv höra det. Du kan också gå en utbildning för att lära dig mer om din hörselnedsättning. Många öron-, näs- och hals-avdelningar ger dessutom utbildningar som har med hörselnedsättning att göra.